SpectroLab

An E-RIHS resource

Medii Mixte

PN23 – 05.01.01 – 03 – T8 – Faza 44: Integrarea datelor obținute prin tehnici spectroscopice non-invazive într-o bază de date open-access, în sinergie cu platforma DIGILAB a infrastructurii europene E-RIHS – mixturi pigment-pigment, pigment-liant

Despre mixturi pigment-pigment, pigment-liant

Obținerea unor tonuri cromatice echilibrate joacă un rol esențial în armonia vizuală a unei picturi. Prin ajustarea intensității și luminozității culorilor, artiștii pot crea contraste puternice, efecte atmosferice sau iluzia tridimensionalității. În funcție de tehnica de pictură utilizată, amestecarea culorilor și obținerea tonurilor cromatice variază; în pictura în ulei, tonurile deschise sunt obținute prin amestec direct cu pigmenți albi sau prin tehnici de velatură (glazură), unde straturi succesive de culoare sunt aplicate pentru a crea profunzime și transparență.

Obținerea tonurilor cromatice prin amestecul pigmenților cu alb de plumb este o tehnică esențială în pictura clasică, utilizată pentru a crea nuanțe mai deschise și pentru a obține o paletă luminoasă și vibrantă. Albul de plumb a fost adesea folosit pentru a dilua pigmenții, reducând intensitatea acestora și obținând astfel o gamă largă de tonuri deschise, de la pasteluri delicate până la tonuri mai luminoase și mai puțin saturate. În ciuda beneficiilor, utilizarea albului de plumb pentru obținerea tonurilor cromatice a început să fie evitată din cauza riscurilor toxice și a instabilității sale pe termen lung. Astfel, la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX, pigmenții sintetici precum albul de zinc sau albul de titan au înlocuit progresiv albul de plumb, oferind soluții mai sigure și mai durabile.

Context

La fel ca și în cazul multor altor domenii, domeniul științei patrimoniului se confruntă cu o nevoie critică de resurse analitice cu acces deschis (open access) necesare pentru a facilita cercetarea, și colaborarea interdisciplinar. Politicile de știință deschisă și principiile FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) promovează accesul liber și reutilizarea eficientă a datelor de cercetare. Implementarea acestora este susținută prin diverse inițiative europene, precum cloud-ul european EOSC (European Open Science Cloud) și standardele CoreTrustSeal pentru depozitele digitale de încredere.

Deși în ultimi ani au fost realizate progrese semnificative, accesul liber la date de cercetare rămâne în continuare limitat. Domenii interdisciplinare precum știința patrimoniului, care aplică metodologii științifice obiectelor cu valoare cultural-istorică, se confruntă cu o provocare dublă: aceea de a face datele ușor de găsit și accesibile pentru o varietate largă de potențiali utilizatori.

În cadrul programului nucleu OPTRONICA VII Proiect 1: Cercetări avansate privind crearea de noi cunoștințe, încurajarea științei deschise prin asigurarea vizibilității rezultatelor științifice și dezvoltării accesului liber și conectivitatea infrastructurilor de cercetare, începând cu Faza 8 din iunie 2023,  continuând cu Faza 26 din iunie 2024, respectiv în cadrul prezentei etape, au fost realizate activități de cercetare în sensul obținerii unor colecții de date spectrale pe materiale de referință ce acoperă pigmenți, lianți, respectiv amestecuri pigment-pigment/pigment-liant. În acord cu obiectivul 3 al proiectului PN 23-05-01-01 – Creșterea colaborării europene și internaționale, promovarea științei și accesului deschis la infrastructură în cadrul infrastructurilor de tip ESFRI/ERIC, colecțiile de date spectrale obținute în cadrul acestor faze au fost integrate, sau sunt în proces de integrare, în cadrul librăriei spectrale open-access INFRA-ART, un produs digital dezvoltat în cadrul departamentului CERTO-INOE 2000. Biblioteca spectrală INFRA-ART a fost proiectată, implementată și optimizată de-a lungul mai multor ani și în prezent integrează date (mluti)spectrale (FTIR, Raman, XRF și SWIR) asociate la peste 1000 de probe de referință. Pentru o accesibilitate și vizibilitate sporită, începând cu 2022 biblioteca spectrală INFRA-ART este înregistrată ca serviciu pe portalul EOSC, iar din 2023 face parte din serviciile oferite de hub-ul românesc E-RIHS (European Research Infrastructure for Heritage Science) în platforma DIGILAB.

În cadrul acestei etape – Faza 44: Integrarea datelor obținute prin tehnici spectroscopice non-invazive într-o bază de date open-access, în sinergie cu platforma DIGILAB a infrastructurii europene E-RIHS – mixturi pigment-pigment, pigment-liant, a fost obținută o colecție de aprox. 450 de spectre. Mai exact, au fost investigate 150 de probe de laborator prin spectroscopie Raman, spectroscopie XRF, respectiv imagistică hiperspectrală în vederea obținerii de spectre de reflectanță în domeniul SWIR (short-wave infrared).

Rezultate obținute

INdicatori științifici

  • Produs informatic: Colecție de date spectrale XRF, Raman, și SWIR specializată pe o serie de amestecuri pigment-pigment (50 de probe), respectiv pigment-liant (100 de probe), frecvent utilizate în compoziți policrome. Pentru un grad cât mai mare de accesibilitate și FAIRness întreaga colecție de date spectrale rezultată (150 de spectre Raman, 150 de spectre XRF, respectiv 150 de spectre SWIR) este în curs de integrare în carul bibliotecii spectrale INFRA-ART – https://infraart.inoe.ro/.
  • Metodologie: A fost dezvoltată o metodologie de integrare a noilor tipuri de date în carul bibliotecii spectrale INFRA-ART. În vederea integrării colecției de date spectrale obținute au fost necesare o serie de modificări ale platformei de implementare. Mai exact, a fost definit un nou tip de date (mockup sample), au fost definite noi câmpuri descriptive asociate acestora (Additional details, respectiv Related reference materials), și a fost actualizată grafica de afișare în pagina web a fișei de date asociată acestui nou tip de probe. Toate aceste actualizări urmăresc să îmbunătățească structura și claritatea informațiilor stocate în cadrul bibliotecii spectrale INFRA-ART, facilitând accesul rapid la date relevante și optimizând procesul de analiză spectrală.

Publicații

  • Articol indexat BDI:

    A.M. Pătrașcu, G. Chișiu (2025). Designing an ergonomic and eco-friendly assembly for enhanced portability of a custom laser-induced fluorescence system, in University Politehnica of Bucharest Scientific Bulletin-Series D, 87(1). – in press

Diseminări social media

Newsletter