SpectroLab

An E-RIHS resource

LIANți

PN23 – 05.01.01 – 03 – T8 -Faza 26: Integrarea datelor obținute prin tehnici spectroscopice non-invazive într-o bază de date open-access, în sinergie cu platforma DIGILAB a infrastructurii europene E-RIHS – lianți utilizați în compoziții policrome

Despre Lianți

Un rol important în dezvoltarea tehnicilor de pictură revine lianților de natură organică – diferite clase de compuși chimici ce includ grăsimi (uleiuri), proteine, hidrați de carbon, rășini naturale sau rășini sintetice. Încă din cele mai vechi timpuri artiștii au experimentat cu o varietate largă de materiale organice iar încercările de a dezvolta cele mai bune rețete au condus la utilizarea frecventă a unui grup specific de materiale. În Europa lianții cel mai frecvent utilizați sunt cei de natură proteică, rășinile polizaharidice, respectiv uleiurile sicative. Alte materiale organice frecvent întâlnite la nivelul lucrărilor de artă includ rășini și ceruri, utilizate atât ca lianți cât și ca straturi protectoare (vernis).

Context

Domeniul științei patrimoniului se confruntă cu o nevoie critică de resurse analitice cu acces deschis (open access) necesare pentru a facilita cercetarea, eforturile de conservare și colaborarea interdisciplinară. Conceptul de management FAIR al datelor implică adoptarea de principii și practici care asigură că datele rezultate din studii de cercetare pot fi găsite, accesibile, interoperabile și reutilizabile (Findable, Accessible, Interoperable, and Reusable).

Utilizarea integrată a datelor rezultate din tehnici analitice complementare este la acest moment o practică de rutină în domeniul științei patrimoniului. Din multitudinea de tehnici analitice disponibile, tehnicile spectroscopice se situează în topul celor mai frecvent utilizate tehnici analitice pentru caracterizarea materialelor. Utilizarea pe scară largă a metodelor spectroscopice precum FTIR (Fourier Transform Infrared Spectroscopy), FORS (Fiber Optics Reflectance Spectroscopy), Raman, sau XRF (X-ray Fluorescence) se datorează în principal sensibilității și specificității lor analitice, alături de câteva alte avantaje precum: caracterul non- sau micro-invaziv, capacitatea de a oferi informații complementare pe o gamă largă de compuși organici și anorganici, portabilitate și capacitatea de operare in situ/on site. Progresele tehnologice recente în ceea ce privește performanța echipamentelor portabile au condus la o expansiune exponențială în ceea ce privește utilizarea acestor tehnici, la acest moment fiind practic instrumente analitice indispensabile (first choice methods) în studiul obiectelor de patrimoniu cultural.

Accesul la biblioteci spectrale (ce conțin spectre de referință de încredere) reprezintă un aspect crucial pentru identificarea, validarea și interpretarea datelor spectrale. În prezent, există mai multe baze de date spectrale comerciale care necesită un abonament anual pentru acces, în timp ce, într-o măsură mai mică, există și o serie de biblioteci spectrale cu acces deschis specializate pe diverse subdomenii. După cum a fost discutat în studii anterioare, la acest moment există relativ puține colecții de date spectrale dedicate domeniului științei patrimoniului. În plus, o analiză detaliată a resurselor cu acces deschis existente a indicat o lacună clară în ceea ce privește bibliotecile spectrale integrate specializate pe materiale de artă. Există de asemenea limitări clare privind aplicabilitatea și (re)utilizarea acestor date. În plus, bazele de date spectrale cu acces deschis existente la acest moment oferă adesea informații limitate, concentrându-se doar pe un singur tip de date spectrale.

În cadrul programului nucleu OPTRONICA VII Proiect 1: Cercetări avansate privind crearea de noi cunoștințe, încurajarea științei deschise prin asigurarea vizibilității rezultatelor științifice și dezvoltării accesului liber și conectivitatea infrastructurilor de cercetare, începând cu Faza 8 din iunie 2023, respectiv în cadrul prezentei etape, au fost realizate activități de cercetare în sensul obținerii unor noi colecții de date spectrale pe materiale de referință ce acoperă pigmenți, lianți, respectiv amestecuri pigment-liant. Mai exact, în cadrul acestei etape – Faza 26: Integrarea datelor obținute prin tehnici spectroscopice non-invazive într-o bază de date open-access, în sinergie cu platforma DIGILAB a infrastructurii europene E-RIHS – lianți utilizați în compoziții policrome, au fost investigate prin spectroscopie Raman o serie de materiale organice de origine naturală (42 de lianți ce au acoperit patru clase de materiale – gume și rășini; materiale proteice; ceruri; uleiuri;) frecvent utilizate în compoziții policrome, respectiv prin spectroscopie FTIR o serie de vopseluri (62 de amestecuri pigment-liant) ce au acoperit culori de ulei, culori tempera, respectiv culori acuarelă.

Rezultate obținute

INdicatori științifici

  • Produs informatic: Colecție de date spectrale FTIR și Raman specializată pe lianți organici, respectiv pe o serie de amestecuri pigment-liant frecvent utilizate în compoziți policrome dezvoltată în acord cu principiile FAIR. Pentru un grad cât mai mare de accesibilitate și FAIRness colecția de date spectrale rezultată (104 spectre) a fost integrată în carul bibliotecii spectrale open-acess INFRA-ART – https://infraart.inoe.ro/.
  • Metodologie: A fost dezvoltată o metodologie de accesare a colecției de date spectrale în acord cu principiile directoare FAIR, respectiv cu cerințele de implementare ale platformei E-RIHS DIGILAB. Această metodologie răspunde și noilor reglementări la nivel european privind federalizarea resurselor computaționale (EOSC), inclusiv alinierea la cerințele de securitate cibernetică. Metodologia de accesare a fost definită astfel încât utilizatorii externi din diverse medii (cercetare, educație, instituții de patrimoniu, muzee, industrie) să poată accesa și utiliza datele într-un mod eficient și securizat. 

Publicații

  • Articol indexat ISI:

    I.M Cortea (2024) Towards FAIR data management in heritage science research: updates and progress on the INFRA-ART Spectral Library, in Heritage, 7(5), 2569-2585; https://doi.org/10.3390/heritage7050123

Comunicări

  • I.M. Cortea, Towards a FAIR data management in heritage science research: updates and progress on the INFRA-ART Spectral Library. The 6th International Conference on Innovation in Art Research and Technology (InART2024), 4-7 Iunie 2024 Oslo, Norvegia.

Diseminări social media

Newsletter